Οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα

Ως οστεοαρθρίτιδα ορίζεται η εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων η οποία οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του αρθρικού χόνδρου. Η καταστροφή αυτή του αρθρικού χόνδρου οδηγεί σταδιακά σε μείωση του εύρους κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης και φυσικά σε επώδυνες κινήσεις της πάσχουσας περιοχής.

Παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κανείς οστεοαρθρίτιδα είναι το φύλο ( οι γυναίκες προσβάλονται συνότερα απο τους άνδρες ), η ηλικία ( κατά κανόνα η οστεοαρθρίτιδα αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ), η κληρονομικότητα, συγγενείς ή αναπτυξιακές παθήσεις όπως η δυσπλασία της μηριαίας κεφαλής, η επιφυσιολίσθηση αυτής, η νόσος Legg-Calvé-Perthes κα. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η συνεχής καταπόνηση μιας άρθρωσης κατα την διάρκεια της εργασίας ή ακόμα και κατά την διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, το τραύμα, η μυική αδυναμία - ατροφία κα.

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, και φυσικά μεσω ακτινολογικής προσέγγισης. Σε προχωρημένα στάδια αρθρίτιδος η απλή ακτινογραφία της πάσχουσας άρθρωσης πολλές φορές είναι αρκετή για να τεθεί η διάγνωση. Σε αρχικά στάδια της νόσου, όπου η κλινική εξέταση θα θέσει την υπόνοια ύπαρξής οστεοαρθρίτιδος, η μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει στην τελική διάγνωση ή τον αποκλεισμό της ύπαρξης της νόσου. Θεραπευτικά, σε αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδος, θέση έχουν κατά κύριο λόγο οι φυσικοθεραπείες, όπου ο ασθενής με την σωστή ενδυνάμωση και τα κατάλληλα φυσικοθεραπευτικά μέσα να μετριάσει καταρχήν τον πόνο και να καταστείλει την εξέλιξη της νόσου , κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάποια χρόνια πρίν η οστεοαρθρίτιδα τον οδηγήσει στο χειρουργικό τραπέζι. Άλλα μέσα συντηρητικής αντιμετώπισης αρχικών σταδιών οστεοαρθρίτιδος αποτελούν οι ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμακευτικών προϊόντων ( γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης κλπ ) οι οποίες καταστέλλουν για ένα διάστημα τα συμπτώματα της αρθρίτιδος ( κατά περίπτωση ), η σωστή άσκηση - ενδυνάμωση, η απώλεια βάρους κα.

Τελευταίες μελέτες αναφέρουν οτι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός μιας άρθρωσης απο της οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον ασθενή για ένα χρονικό διάστημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει οριστική θεραπεία της νόσου. Η οριστική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης μέσω της αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών με ειδικές ενδοπροθέσεις, δηλαδή μέσω της αρθροπλαστικής.

Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία εξελίσσεται εδώ και 125 χρόνια με τα τελευταία χρόνια η εξέλιξή της να είναι ραγδαία. Τα υλικά όλο και γίνονται πιο φιλικά τον ανθρώπινο οργανισμό και οι τεχνικές μικραίνουν εντυπωσιακά τον χρόνο, το χειρουργικό τραύμα και την αποκατάσταση και επάνοδο του ασθενούς σε φυσιολογικά επίπεδα καθημερινότητος. Η χειρουργική τεχνική και επιλογή του υλικού γίνεται απο τον χειρουργό σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή, καθώς δεν υπάρχουν “καλές” και “κακές” τεχνικές. Η καλύτερη τεχνική είναι αυτή που ο χειρουργός γνωρίζει καλύτερα και αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον εκάστοτε ασθενή.