Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (κότσια)

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (κότσια)

Πάθηση ¨πονοκέφαλος¨ για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως για γυναίκες, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν ένα περιποιημένο και υγιές πόδι.

Το σύνηθες σφάλμα που κάνει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι πιστεύει πως το βλαισό μεγάλο δάκτυλο είναι μια πάθηση αισθητικής φύσεως και μόνον. Δυστυχώς η δυσμορφία αυτή αποτελεί μια εν γένει διαταρραχή της αρχιτεκτονικής όλου του προσθίου άκρου ποδός γεγονός που επιβάλει την εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης της πάθησης για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Τα αίτια της πάθησης είναι η γενετική προδιάθεση, η πλατυποδία, η χαλαρότητα των αρθρώσεων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κα. Ως κύριος εξωγενής παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου είναι τα ψηλοτάκουνα και στενά παπούτσια.

Η κλινική εξέταση και η απλή ακτινογραφία άκρου ποδός με φόρτιση αρκούν για να τεθεί η διάγνωση και να σχεδιαστεί η θεραπευτική οδός που θα ακολουθηθεί.

Ως πρώτη προσέγγιση σε μικρού βαθμού παραμορφώσεις μπορεί κανείς να δοκιμάσει αλλαγή υποδημάτων απο στενά σε φαρδιά με μαλακό πάτο, προθέσεις σιλικονούχες για μεταταρσαλγία, διαφόρων ειδών νάρθηκες και άλλα ορθοπαιδικά είδη με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.

Επι αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης η οριστική θεραπεία είναι χειρουργική με διορθωτικές οστεοτομίες των παραμορφώσεων. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η χειρουργική προσέγγιση και η επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής, εξατομικεύεται σύμφωνα με τα δεδομένα του κάθε ασθενούς.