Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Η πιο συχνή πιεστική νευροπάθεια είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα όπου το μέσο νεύρο πιέζεται - εγκλωβίζεται κάτω απο τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού. Η πίεση αυτή του μέσου νεύρου δημιουργεί αιμωδίες και αίσθημα καύσους στον αντίχειρα, το δείκτη, τον μέσο και την κερκιδική επιφάνεια του παραμέσου δακτύλου. Κατά την διάρκεια του νυκτερινού ύπνου εμφανίζεται έντονο άλγος και παραισθησίες, που πολλές φορές ξυπνούν τον ασθενή. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία της άκρας χειρός.

Προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση του συνδρόμου αποτελούν η έκθεση του χεριού σε επανειλημένη δόνηση ή κινήσεις, το φύλο, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η κύηση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κα.

Ο ιατρός είναι σε θέση να θέσει την διάγνωση απο την σωστή λήψη του ιστορικού, την επισκόπηση ( ατροφία θέναρος ) και τις ειδικές κλινικές δοκιμασίες ( phalen test, tinel sign, Durkan's test). Η διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος δεν κρίνεται απαραίτητη για την διάγνωση του συνδρόμου, στην περίπτωση όμως κλινικής ασάφειας ή απόφασης για χειρουργική αποκατάσταση, καλό είναι να υπάρχει η ηλεκτρομυογραφική επιβεβαίωση του συνδρόμου.

Η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού και ο προσεκτικός καθαρισμός του μέσου νεύρου ( νευρόλυση ) για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει την ανοικτή αποσυμπίεση του μέσου νεύρου ή την ενδοσκοπική αποσυμπίεση αυτού.

Το χειρουργείο λαμβάνει χώρα με τοπική αναισθησία, νευρολήπτο-αναλγησία ( μέθη ) ή γενική αναισθησία κατά περίπτωση. Ο ασθενής δεν παραμένει στο νοσοκομείο, και επιστρέφει στις δραστηριότητές του εντός ολίγων ημερών.